Przedszkole Miejskie nr 3
im. Krasnala Hałabały
 
jesteś tu: strona główna
szukaj:
Powiadom znajomego
Jeżeli znasz kogoś, kogo może zainteresować ta strona, powiadom go o niej.

Twoje imię/nazwisko/pseudonim



Adres e-mail znajomego



 
 

 PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 3

IM. KRASNALA HAŁABAŁY
GORZÓW WLKP.

 

 

 

„PRZEDSZKOLNY MASTERCHEF”

 

program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

 

 

Autor: Iwona Strach, Natalia Turów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wprowadzenie:

 

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym. Organizm dziecka intensywnie się rozwija, dlatego jakość jedzenia, jego rodzaj i nawyki żywieniowe są podstawą do jego prawidłowego rozwoju i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym tj. otyłości. Program „Przedszkolny Masterchef” ma na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, poszerzać doświadczenia kulinarne dzieci oraz pokazać, że jedzenie może być zarówno zdrowe i smaczne. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjna przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. Podczas realizacji programu będą stosowane aktywne metody nauczania i wychowania. Program „Przedszkolny Masterchef” to przede wszystkim przyjemna zabawa i przyjemność, którego efektem będzie kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

 

II. Cele programu:

Cel główny

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Kształtowanie u dzieci i młodzieży właściwych nawyków i umiejętności higieniczno - zdrowotnych.

Cele szczegółowe

Kształcenie zmysłu smaku, zapachu i dotyku podczas przygotowywania i degustacji potraw,

Uczenie się kulturalnego zachowania się przy stole,

Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,

Wdrażanie postaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków,

 Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków,

Nauka nakrywania do stołu,

 Zapoznanie z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD,

Usprawnianie techniki samodzielnego jedzenia,

Zapoznanie z etapami przygotowywania posiłków,

Rozwijanie mowy i wzbogacanie słownictwa ,

Wyzwalanie inwencji twórczej w sferze kulinarnej,

Rozwijanie myślenia przyczynowo - skutkowego ,

Wzmacnianie poczucia własnej wartości oraz kształtowanie poczucia sprawstwa,

Rozwijanie spostrzegawczości oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej,

Wdrażanie do samodzielności podczas wykonywania " kulinarnych przysmaków".

 III. Metody pracy:

Słowne: opowiadania, wiersze, zagadki,

Oglądowe: pokaz, obserwacja, demonstracja,

Praktycznego działania,

Zabawy dydaktyczne,

Wykorzystanie multimediów.

IV. Formy pracy:

grupowa,

w małych zespołach,

indywidualna.

V. Środki dydaktyczne:

Teksty literackie,

 Płyty CD,

Programy komputerowe,

Książki kucharskie,

Produkty spożywcze,

 Naczynia,

Przybory i urządzenia kuchenne,

Przybory plastyczne: papier, kredki, pastele, plastelina, farby, nożyczki, wycinanki, kolorowanki,

VI. Opis działania:

Program edukacyjny " Przedszkolny Masterchef” znajduje swoje odzwierciedlenie w punktach podstawy programowej wychowania przedszkolnego.

Program będzie realizowany od października 2021 roku do czerwca 2022 roku w grupach 5 i 6 latków. Zajęcia odbywać się będą minimum dwa razy w miesiącu , w każdej grupie pod kierunkiem wychowawcy. Zajęcia prowadzone przez nauczycieli będą dotyczyły zdrowego odżywiania, a także wykonywane będą przez dzieci różnorodne dania ( z pomocą nauczyciela).

opis c.d.

 VII. Harmonogram działań w ramach realizacji programu edukacji kulinarnej dla przedszkolaków "Przedszkolny Masterchef” w roku szkolnym 2021/2022.

Plan pracy

Wrzesień

Zapoznanie z warzywami i owocami z ogrodów i sadów, poznanie ich właściwości, smaku, walorów odżywczych i zastosowania - wycieczka do sadu oraz na wykopki do gospodarstwa ogrodniczego

Październik

Kompoty, dżemy, przetwory na zimę – przygotowanie wspólnie kompotu

Dzień Jabłka

Konkurs dla rodziców i dzieci „Pyszny chlebek”

Zapoznanie z przyrządami kuchennymi

Listopad

Muffinki o smaku pizzy

Zabawy z książką kucharską, poznanie nazw różnych dań, podziału na przystawki, zupy, dania główne, desery

Grudzień

Zwyczaje i tradycje świąt Bożego Narodzenia – utrwalanie wiedzy dotyczącej tradycyjnych potraw świątecznych

 Pieczenie pierniczków świątecznych

Styczeń

Zasady savoir-vivre oraz nakrycia do stołu

Film edukacyjny ze sposobem wykonania

Świętujemy karnawał – wykonanie zdrowych żelków

Luty

Piramida zdrowego odżywiania

Szaszłyki owocowe – przygotowanie szaszłyków z owoców egzotycznych

Marzec

Samodzielne przygotowanie na śniadanie zdrowych kanapek  z twarożkiem

Konkurs dla rodziców i dzieci „Zdrowe śniadanie”

Kwiecień

Poznanie etapów przygotowania  ciasta

Wykonanie ciasta marchewkowego

Dzień Marchewki

Maj

Przygotowanie wspólnego jadłospisu

Wybranie z dziećmi jednego dania w wcześniej przygotowanego jadłospisu i przygotowanie go

Czerwiec

Manufaktura lodów – poznanie sposobu wykonania tradycyjną metodą lodów

Wykonanie własnych lodów owocowych – sorbetów – oraz przygotowanie deserów lodowych.

 

VIII. Efekty działań:

Zmiana nawyków żywieniowych - dzieci bardzo chętnie jedzą owoce, warzywa chipsy owocowe i warzywne, kasze i chleb razowy, piją wodę.

Dzieci i rodzice znają zdrowe produkty żywnościowe i ich wartość dla zdrowia - wiedzą co jeść aby być zdrowym, a jakich produktów unikać.

 Zaangażowanie rodziców w zmianę żywienia dzieci, wykorzystywanie wiedzy o zdrowym żywieniu i przepisów kulinarnych w swoich domach.

IX. Ewaluacja treści kształcenia:

Obserwacja dzieci podczas zabaw, zajęć dydaktycznych, przygotowania posiłków;

Prace plastyczne, konkursy, wykonane potrawy;

 Wywiad z rodzicami wybranych dzieci.

PROGRAM REALIZOWANY JEST W GRUPIE V i VI

 

 

Zobacz zdjęcia w galerii

06.10.21 ROBIMY WŁASNE KOMPOTY GR.VI
07.10.2021 ROBIMY KOMPOTY GR.V
12.10.21 DZIEŃ JABŁKA GR. V, VI
16.09.21 WYCIECZKA DO SADU GR. V, VI
16.11.21 ZABAWY Z KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ GR. VI
18.10.21 ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU "PYSZNY CHLEBEK" ORAZ DEGUSTACJA
26.10.21 POZNAJEMY KUCHNIĘ PRZEDSZKOLA ORAZ PRZYBORY KUCHENNE GR.VI
29.09.2021 WYKOPKI GR V
29.09.21 WYCIECZKA NA WYKOPKI GR. VI

 
Ostatnio dodane zdjęciawięcej ...
Losowe zdjęcia z galeriiwięcej ...